Huisboetiek | Wij Helpen U Zelf Uw Huis te Verkopen Zonder Makelaar

Ontdek hier veelgestelde vragen of contacteer ons met uw specifieke vraag


Kunnen jullie ook de bezichtigingen verzorgen?

Neen, wij komen niet tussen in de bezichtigingen en bemiddeling.



Hoe zorg ik voor een goede bezichtiging?

Laat je huis rust uitstralen. Ruim alles goed op. Haal onder andere persoonlijke zaken zoals foto’s, souvenirs, prikbord etc. weg. Vertel gewoon eerlijk over jouw ervaringen in je woning. Waar zijn de scholen? Is er gemakkelijk openbaar vervoer? Stel ook vragen aan de geïnteresseerde koper. Waar zijn zij naar op zoek? Waarom verhuizen ze? Wat is er belangrijk voor hen?

Wij bezorgen je een filmpje met de nodige tips en tricks zodat je goed voorbereid een bezichtiging kan geven.



Is het nadelig als ik zelf de bezichtigingen doe?

Integendeel! Kandidaat kopers vinden het juist heel prettig als de bewoners de rondleidingen geeft. Dat geeft net een huiselijkere sfeer. Kijkers kunnen alle vragen meteen stellen en de bewoners weten het meest over het huis en de buurt. Rondleiden is helemaal niet moeilijk. Wij geven je hiervoor nog enkele tips mee. Bovendien wijst ook onderzoek uit dat potentiële kopers liever van eigenaars horen wat hun ervaringen waren en meer vertrouwen hebben in informatie die niet van een professioneel verkoper komt, waarvan geweten is dat ze op commissie werken. En je spaart tienduizenden euro’s aan commissie uit, die de makelaar toch nog eerst had moeten goedmaken vooraleer je voordeel begint te doen met zijn diensten.



Wat moet ik vermelden tijdens een bezichtiging?

De verkoper dient alle gebreken die bij hem bekend zijn, te melden aan een potentiële koper. Dit geldt niet voor de gebreken die duidelijk zichtbaar zijn voor de koper. Ook moet de verkoper de rechten van anderen op zijn perceel melden aan de koper. De kandidaat koper moet op de hoogte worden gesteld van de toestand van de woning voordat hij overgaat tot het kopen van een huis.



Mag ik zelf de vraagprijs van mijn vastgoed bepalen?

Uiteraard bepaal jij, als eigenaar van de woning, zelf de vraagprijs. Het objectieve schattingsverslag is enkel een richtlijn die gebaseerd is op de analyse van jouw huis en vergelijkbare panden in de buurt. Wel kunnen wij de richtprijs sterk aanraden als u doelt op een vlotte verkoop. Kopers hebben vandaag de dag ook gratis toegang tot alle beschikbare prijzen omdat die gepubliceerd staan op immosites. Afwijken van een marktprijs heeft daarom typisch gevolgen op de duurtijd van het verkoopproces.



Wat gebeurt er na de onderhandelingen?

Als koper en verkoper een akkoord bereiken over de prijs, voorwaarden en opleveringsdatum dan moeten de afspraken schriftelijk vastgelegd worden in een koop-verkoopovereenkomst. Dit gebeurt door het aanstellen van een notaris. Normaal gezien is het aanstellen van een notaris een taak van de koper en niet de verkoper, maar als verkoper kan je ook altijd uw notaris aanraden of opteren om met twee notarissen te werken. Wanneer er met twee notarissen gewerkt wordt is er geen dubbel ereloon te betalen maar delen de notarissen het wettelijk vastgestelde vaste tarief onderling door twee. De notaris of notarissen nemen de voorlopige en finale koop-verkoopovereenkomsten rustig met jou en je koper door, onderzoeken of alle wettelijke bepalingen in orde zijn en leggen duidelijk uit hoe het proces verder in zijn werk gaat.



Mag je onderhandelen over een vastgoed met meerdere bieders tegelijkertijd?

Veel kandidaat kopers zijn in de veronderstelling dat als men in onderhandeling is met de verkoper, een andere partij niet kan tussen komen tijdens deze onderhandeling. Indien de verkoper wenst in te gaan op een ander, beter voorstel kan dit. Emoties kunnen uiteraard hoog oplopen indien een verkoper onderhandelingen afbreekt en een bied-oorlog kan worden uit gelokt tussen geïnteresseerde kopers. Let wel op: zodra de verkoper echter een bod aanvaardt, is de koop gesloten en mag hij geen ander bod meer aanvaarden.